Πέμπτη, Απριλίου 03, 2008

Εσύ αποφασίζεις!


Απόφαση, η = το αποτέλεσμα του αποφασίζω: α. τελική επιλογή ή γνώμη για κάτι, ύστερα από σκέψη ή συζήτηση, β. κρίση στην οποία καταλήγει κάποιο επίσημο όργανο, ύστερα από ορισμένη, τυπική διαδικασία
O άνθρωπος στη ζωή του ασχολείται πολλά πράγματα. Σκέφτεται, κοιμάται, βαριέται, δουλεύει, τρώει… Αυτό όμως που κάνει συχνότερα από όλα και προηγείται όλων είναι το να αποφασίζει. Όλη του η ζωή είναι γεμάτη με αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Άλλες είναι σημαντικές και χρειάζονται κόπο και χρόνο για να γίνουν πράξη, άλλες είναι ασήμαντες, άλλες βιαστικές και άλλες άσκοπες. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που είναι ίδιο σε οποιαδήποτε απόφαση, ανεξάρτητα από το την ουσία της˙ λαμβάνοντας μία απόφαση πάντα κάτι μεταβάλλεται στην πορεία της ζωής, άλλες φορές λίγο και άλλες πολύ.
Εκφράσεις του τύπου ‘δεν έχω αποφασίσει’ δεν μπορούν να ισχύσουν, αφού και το να παραμένει κάποιος αναποφάσιστος, αποτελεί ταυτόχρονα μία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά ανάλογο τρόπο και η έκφραση ‘δεν ήταν δική μου απόφαση’, καθώς έχει προϋπάρξει απόφαση που οδήγησε σε αυτό το γεγονός.
Όμως, στην καθημερινή ζωή τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Οι ετυμολογικοί ορισμοί και οι φιλολογικές σκέψεις χάνουν την σημασία τους μπροστά σε μία δύσκολη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: